maandag 20 april 2015

Leren lassen? Volg een cursus!

Wil je leren lassen?

Bij de Openbare Werkplaats in Amsterdam word je deze mogelijkheid geboden. Lassen leer je niet zomaar, je moet het doen! Op deze manier krijg je er gevoel mee. Je leert bij ons onder andere gevoel te krijgen met het smeltbad, de juiste (boog)afstand en snelheid. Door middel van een cursus wordt ook een stukje theorie meegegeven. Dit zal je uiteindelijk helpen om aan je eigen vaardigheden te werken! Tijdens de cursus lassen zul je de 4 meest gebruikte lastechnieken leren. Welke dit zijn lees je hieronder!


Elektrisch lassen


Bij elektrisch lassen wordt een elektrische boog getrokken tussen het werkstuk en de elektrode. De boog die wordt getrokken zorgt voor de warmte die nodig is om het werkstuk en de elektrode te laten smelten. De elektrode bestaat uit een metalen kerndraad en een bekleding. De kerndraad geleidt de stroom en dient tevens als toevoegmateriaal. Als de boog ontstoken is zullen de kerndraad en de bekleding gaan smelten. Door de stoffen die in de bekleding zijn toegevoegd komen er gassen vrij die helpen de boog in stand te houden en die het vloeibare materiaal beschermen tegen de invloeden van de buitenomgeving.

MIG/MAG lassen


Dit is weer een speciale lastechniek, waarbij het enige verschil is dat ze allebei een ander soort gas gebruiken. Daarom wordt het toch wel een beetje als hetzelfde gezien. Ook hierbij wordt weer gebruik gemaakt van een afsmeltende elektrode. MIG/MAG lassen is door zijn veelzijdigheid en snelheid een populaire vorm van lassen.

TIG lassen


In tegenstelling tot het MIG/MAG lassen, wordt er bij TIG lassen gewerkt met een niet-afsmeltende elektrode. Bij dit lasproces wordt een constante stroomsterkte gebruikt. Met TIG lassen kan een zeer hoge laskwaliteit bereikt worden. Veel mensen vinden het een lastige vorm van lassen, omdat handmatig het toevoegmateriaal moet worden toegevoegd en dus steeds twee handen nodig zijn.

Autogeen lassen


Deze vorm van lassen gebruikt een zeer hete vlam. Bij het autogeen lassen wordt gebruikt gemaakt van de hitte die vrijkomt bij een sterk exotherme chemische reactie. De vlamtemperatuur kan soms wel oplopen tot 3000 graden celsius. Autogeen lassen is tegenwoordig grotendeels vervangen door het elektrisch lassen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten